© 2017 Gabriela Hájková

Zvláštní příběh o babičce a její rajské polévce

30.10.2017

Procházím se parkem a ve vzduchu cítím podzim. Listí se už zbarvilo do žluta a začalo pomalu opadávat. Sluníčko pálí poslední teplé paprsky, které se mi zarývají do tváře. Tohle období má své neodolatelné kouzlo. Člověk by chtěl být pořád venku, aby si užil posledního sluníčka a načerpal energii, než příroda zase usne. Vidím před sebou starou paní s malou holčičkou. Sedí na lavičce a prohlíží si barevný list. Hlavou mi problesknou zážitky, které jsem s babičkou v tohle roční období vždycky dělala - sbírala vlašáky a pak jsme je syrové loupaly a jedly, sklízely na chalupě jablka a hrabaly listí, v propršeném dni mě babička učila plést a vždy, když jsem přišla na návštěvu, tak si pro mě připravila tu její specifickou rajskou polévku, protože věděla, že já ji miluju ze všech jídel úplně nejvíc. Čím jsem byla starší, tím více jsme si povídaly jako kamarádky a nakonec si opravdu rozuměly. Mohly jsme si povídat o všem, vždy mě ve všem podporovala a chápala mě. Když si na to všechno vzpomenu, cítím u srdce obrovskou lásku a vděčnost, že jsem takovou babičku měla a zároveň smutek, že tu s námi už není. Proto vám povím takový zvláštní příběh o mé babičce a její rajské polévce.

 

Od té doby, co jsem se narodila, se snažila celá moje rodina tuhle polévku uvařit. Nikdy se to nikomu nepovedlo, i když jsem kolikrát škemrala, aby mi ji mamka udělala. Pokaždé chutnala úplně jinak. Uvařit tuhle polévku bylo jako olíznout si loket - nešlo to! Když jsem byla starší, zkoušela jsem ji vařit sama, několikrát. Nechápala jsem, proč to nikdy nechutná jako u babičky. Přemýšlela jsem, jestli je to vodou, nebo rajčaty. Zkusila jsem všechno.

 

 

Jednoho dne mi táta oznámil, že babička dostala leukémii. Byla opravdu malá šance, že by se mohla vyléčit, asi jen 15%. Když jsme se to dozvěděli, bylo to opravdu smutné období, ale stejně jsme věřili té malé naději a babičku podporovali jak jen to šlo. Pokaždé, když jsem přišla na návštěvu, na stole byla rajská polévka. I když byla těžce nemocná a podstupovala náročnou léčbu, díky které se nám ztrácela před očima, vždy sebrala veškerou sílu, aby nám rajskou uvařila a udělala nám tím radost. Rozhodla jsem se, že rajskou opravdu naposledy zkusím udělat. Nechtěla jsme se smířit s myšlenkou, že už tu babička nebude a tahle dobrota bude nadobro zapomenuta. Zavolala jsem babičce o recept a snažila se ji udělat a najednou ... to šlo. Polévka chutnala naprosto stejně. Měla jsem z toho obrovskou radost, povedlo se mi nemožné. Hned jsem si všechno zapsala, abych nezapomněla ani ten nejmenší detail...

 

Pár dní na to nám zavolali z nemocnice... Babičku odmítli vzít na další chemoterapii, ztratila hodně krvinek a její tělo bylo už moc slabé na to, aby to zvládla. Od té doby trvalo jen několik opravdu depresivních a těžkých týdnů, než babička zemřela. Nebudu vám vyprávět o tom, že si máte vážit své rodiny, ani jaké to je, vyrovnat se se smrtí. Každý jednou umře. Patří to k životu. Pokud vám někdo zemřel na vážnou nemoc a byli jste s ním téměř až do konce, tak jste si sami nejspíš uvědomili, že život je opravdu krátký na to, aby ho člověk promrhal. Jen jsem se chtěla podělit o zvláštní příběh o mé milující babičce a její rajské polévce. Možná to byla jen náhoda, že jsem se ji naučila těsně před tím, než nás babička opustila a možná to bylo znamení, že babička našemu světu dala už všechno, co mohla, aby mohla s klidným srdcem odejít. Vždy, když tuto polévku vařím, připadám si jako malá holčička, která běhala na chalupě po zahradě, sbírala oříšky, hrála si na půdě s panenkami a pak jsme všichni usedli k tomuto jídlu, které už navždy bude spojovat mě a moji babičku. 

 

Na konec článku Vám sepisuji recept. Nezaručuji, že se vám povede a ani, že to bude nejlepší polévka, jakou jste kdy jedli. Ve mě však vzbuzuje příjemné pocity a vařím si ji vždy, když je mi smutno. 

 

A jako vždy budu ráda za srdíčko pod článkem, pokud se Vám čtení líbilo.

Je to trochu z jiného soudku, než jste ode mě zvyklí.

Tak páčko, Vaše Gábi.

 

 

 RAJSKÁ POLÉVKA
 
INGREDIENCE
 

Voda                                   1,5 l

Nové koření                       10 kuliček

Pepř celý                            10 kuliček

Bobkový list                        5 listů

Cibule                                 1x

Máslo hera                         100 g

Hladká mouka

Rajčata loupaná                 1x

Bazalka drcená

Skořice

Cukr                                    1 - 2 lžíce

Sůl

 

POSTUP
U tohoto receptu pamatujte, ŽE MÉNĚ JE VÍCE!
 

Vodu nalijeme do hrnce, přidáme pepř, nové koření, bobkový list a oloupanou celou cibuli. Vaříme 20 minut. Mezitím si připravíme jíšku. Rozehřejeme máslo na mírném ohni a přidáme mouku tak, aby nám vznikla hustější kašička. Polévku zcedíme tak, abychom měli jen uvařenou vodu a přimícháme jíšku. Poté přidáme rajčata z konzervy i se šťávou a celou tuto směs rozmixujeme. Polévku vaříme dalších 10 minut. Lehce osolíme. Do rajské můžeme přidat domácí nudle. A teď nastává ta podstatná chvíle - dochucení. Nejtěžší je odhadnout, kolik cukru přidat, aby polévka nebyla moc sladká ani kyselá. Musíte ochutávat! Nakonec dokořeníme špetkou bazalky a špetkou skořice.

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Mohlo by se vám líbit:

Úzkost

3.6.2019

Navrch huj, uvnitř fuj

25.3.2019

1/15
Please reload